Antony Worrall Thompson

40.kotlety schabowe z sosem jabłkowym podane Á la tarta


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

40.kotlety schabowe z sosem jabłkowym podane Á la tarta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5-6 jabłek koksów

obranych

pozbawionych gniazd nasiennych i posiekanych na duże kawałki i 2-3 jabłka koksy pozostawione w całości

25g cukru

sok ½ cytryny

4 kotlety schabowe

25g roztopionego masła

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obrane i pokrojone jabłka wrzucić do rondla, wsypać połowę cukru, wlać sok z cytryny i 3 łyżki stołowe wody. Przykryć pokrywką, gotować na średnim ogniu 10-15 minut, aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Sos jabłkowy może zawierać kawałki miąższu albo zostać zmiksowany na gładką masę.
Rozgrzać grill. Posmarować kotlety odrobiną roztopionego masła, doprawić solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Ułożyć na blasze, wsunąć pod grill i opiekać 4-5 minut po obu stronach.
W tym czasie obrać pozostałe jabłka i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w d

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.