Antony Worrall Thompson

38.kurczak pięć smaków z mango


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

38.kurczak pięć smaków z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duże mango

6 łagodne papryczki peppadew (można je dostać w słoiku w supermarkecie)

3 łyżki stołowe mango chutney

100g jogurtu greckiego

2 łyżeczki chińskiej przyprawy pięć smaków

2 łyżeczki mąki

sok z ½ cytryny

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

4 piersi kurczaka bez skóry i kości

1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego

1 łyżka stołowa miodu

 

 

Przygotowanie:


Rozkroić mango wzdłuż na pół po obu stronach pestki. Obrać i pokroić na duże kawałki.
Połowę mango wrzucić do robota kuchennego, odłożyć równe kawałki. Dodać papryczki peppadew, mango chuntey, jogurt, przyprawę pięć smaków, mąkę i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielony

powrót

Podobne przepisy

Kurczak po marokańsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bigos
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chili con carne
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z  sezamem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.