Antony Worrall Thompson

25.jagnięce kotlety z sosem szałwiowym i smażonymi ziemniakami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

25.jagnięce kotlety z sosem szałwiowym i smażonymi ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki orzeszków piniowych

10 świeżych liści szałwii

drobno posiekanych

2 łyżki wytrawnego białego wina

100 ml śmietany kremówki

1 ząbek czosnku

pokrojony na plasterki

10 łyżek oliwy

posiekane listki z 8 gałązek rozmarynu

4 duże ziemniaki

ugotowane al dente

12 kotletów jagnięcych z kostką

2 łyżki octu balsamicznego

sól i świeżo mielony pieprz

 

zielona fasolka szparagowa

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać górną grzałkę piekarnika do 230ºC. Uprażyć w suchym rondlu orzeszki piniowe (przez ok. 2 min.). Dodać posiekane liście szałwii oraz białe wino i gotować przez 1 min na małym ogniu. Dolać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zemleć składniki w blenderze na gładki sos. Na dużej patelni podsmażyć na oliwie czosnek, aż zbrązowieje, a oliwa zyska czosnkowy aromat. Usunąć czosnek z patelni i dodać rozmaryn. Pokroić podgotowane ziemniaki na plastry o grubości ok. 1 cm i smażyć po dwie minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Ułożyć kotlety na dużej blasze, skropić oliwą i octem balsamicznym oraz oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć mięso i piec pod rozgrzaną górną grzałką po 2 min z każdej strony. Nakładać na talerz po kilka ziemniaczanych plastrów, na nich jagnięce kotlety i polewać gorącym sosem szałwiowym. Podawać z gotowaną zieloną fasolką i kieliszkiem białego wytrawnego wina.

powrót

Podobne przepisy

Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Duszone pulpety w sosie gulaszowym
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cygańskie gołąbki na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.