Antony Worrall Thompson

22.duszona mielona wołowina


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

22.duszona mielona wołowina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225g boczku pokrojonego w niewielką kostkę

oliwa

2 cebule pokrojone w drobną kostkę

2 łodygi selera naciowego

oczyszczone i drobno pokrojone

2 marchewki

obrane i pokrojone w cienkie plasterki

4 duże ząbki czosnku

obrane i posiekane

2 łyżeczki świeżego tymianku

2 liście laurowe

2 łyżki suszonego oregano

puszka pomidorów w kawałkach

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka esencji anchois

2 łyżki sosu Worcester

1 kg mielonej wołowiny

200 g posiekanych kurzych wątróbek

1 butelka czerwonego wytrawnego wina

1 l bulionu wołowego

sól

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


W garnku o grubym dnie usmażyć boczek na 2 łyżkach oliwy. Kiedy boczek będzie chrupiący, dodać pokrojoną cebulę, seler naciowy, marchewkę, czosnek, tymianek, liście laurowe i oregano. Ugotować warzywa na średnim ogniu do miękkości. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, esencję anchois oraz sos Worcester i wymieszać składniki. Na dużej patelni usmażyć mielone mięso na oliwie –najlepiej partiami, żeby nie gotowało się we własnych sokach. Rozgniatać zbite grudki mięsa drewnianą łyżką. Każdą porcję usmażonego mięsa dodawać do gotującego się warzywnego sosu. Podsmażyć wątróbkę i również dodać do sosu. Zalać mięso i warzywa winem oraz mniej więcej połową bulionu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, podlewając od czasu do czasu pozostałym bulionem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.