Antony Worrall Thompson

12.jajka a’la benedict po szkocku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

12.jajka a’la benedict po szkocku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka białego octu winnego

ew. spirytusowego

4 jajka

4 plasterki wędzonego łososia

2 muffiny

podpieczone

200g miękkiego serka

50g sosu musztardowo-koperkowego (musztardy koperkowej)

50ml śmietany kremówki

1 łyżka soku z cytryny

sól

świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj wodę w garnku. Dodaj ocet, a następnie wbij jajka do chochelki i ostrożnie włóż je po kolei do wody. Gotuj przez 1-2 minuty, zależnie od preferencji. Połóż na przekrojonym na pół muffinie plasterek łososia, na wierzch połóż ostrożnie wyjęte z wody jajko. W międzyczasie podgrzej serek w małym rondelku, aż się zacznie topić. Dodaj musztardę koperkową, cytrynę i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu, polej sosem jajka i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Burgery z łososia z koperkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.