Antony Worrall Thompson

03.kokosowy pudding ryżowy z mango, pomarańczami i limonkami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

03.kokosowy pudding ryżowy z mango, pomarańczami i limonkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

55g krótkoziarnistego ryżu

230 ml mleka kokosowego

110 ml mleka

1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

2 łyżeczki drobnego cukru

1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

110 ml śmietany

 

 

Przygotowanie:


Włóż ryż, mleko kokosowe, mleko, skórkę z pomarańczy, cukier i ekstrakt waniliowy do rondla, postaw go na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz, przykryj i gotuj przez kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij z ognia i odstaw, żeby ostygło, cały czas przykryte. Kiedy mieszanka ostygnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Nałóż do misek, na wierzch połóż plasterki mango, posyp brązowym cukrem i udekoruj cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.