Antony Worrall Thompson

03.chutney z moreli i pomarańczy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska

03.chutney z moreli i pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 pomarańcze

posiekane (razem ze skórką)

1,5 kg moreli

bez pestek

pokrojonych na ćwiartki

lub 500g suszonych moreli

450 g cebuli

pokrojonej na plasterki

450 g drobnego cukru

1 łyżeczka soli morskiej

½ łyżeczki mielonych goździków

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki płatków chilli

½ łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowca

1 łyżeczka curry w proszku

1 łyżka gorczycy

1 łyżeczka kurkumy

1 litr ostu jabłkowego

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć przyprawy do suchego rondla i podpraż, aż gorczyca zacznie strzelać. Dodaj pomarańcze, morele, sól i cukier, doprowadź do wrzenia, maksymalnie zmniejsz ogień i duś aż zgęstnieje, przez jakąś godzinę, półtorej. Mieszaj od czasu do czasu, szczególnie pod koniec czasu gotowania.

powrót

Podobne przepisy

Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.