Antony Worrall Thompson

02.zapiekane makaronowe muszle z nadzieniem serowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

02.zapiekane makaronowe muszle z nadzieniem serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

16 conchiglioni rigati (duże muszle)

1 porcja Salsa di Pomodoro

3 łyżki świeżo zmielonego parmezanu

1 kula mozzarelli

pokrojona w plastry

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200C. Ugotuj makaron w dużej ilości lekko osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedź, tylko upewnij się, że wylałeś wodę z wnętrza muszli, i odstaw, żeby ostygł.
Zacznij przygotowywać nadzienie: rozgnieć widelcem ricottę, wymieszaj z mozzarellą i parmezanem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Uformuj z masy 16 kulek, zawiń każdą w liść bazylii i włóż do ostudzonej makaronowej muszli.
Przygotuj sos: rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj czosnek i delikatnie go podduś. Dodaj pomidory i bazylię, dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu przez 25 minut. Nalej warstwę sosu na dno naczynia do zapiekania, połóż na nią nadziane muszle. Wylej na nie resztę sosu, posyp parmezanem, a na wierzch rozłóż plastry mozzarelli. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut. Następnie zdejmij folię i piecz odkryte przez kolejne 5 minut. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
(odc.01) orecchiette z brokułami, pomidorami i anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem bakaliowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Penne carbonara
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.