Antony Worrall Thompson

02.kotleciki jagnięce nadziewane szynką parmeńską i ziołami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

02.kotleciki jagnięce nadziewane szynką parmeńską i ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 kotlecików jagnięcych z kością

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Drobno posiekaj wszystkie zioła. Włóż je do miski i dodaj czosnek, parmezan, masło i trochę soli i pieprzu. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Rozłóż plasterki szynki parmeńskiej na kawałku folii spożywczej tak, żeby na siebie lekko zachodziły. Nałóż na nie wcześniej zrobioną pastę i rozsmaruj ją równo łopatką. Pomagając sobie folią zwiń szynkę w rulonik i zwiąż końcówki uzyskanej „kiełbaski” tak, żeby nadzienie nie wychodziło. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Przetnij każdy kotlet w połowie grubości, ale nie do końca, następnie rozłóż uzyskane kawałki, jak skrzydła motyla. Lekko rozbij „skrzydła” tłuczkiem. Wyjmij nadzienie z lodówki, zdejmij z niego folię i pokrój na 2,5cm plastry. Każdy z nich lekko rozgnieć. Połóż uzyskany w ten sposób kawałek na jednym ze „skrzydeł” kotleta i przykryj go drugim „skrzydłem”. Ściśnij kotlet, tak, żeby nadzienie pozostało w środku. Przełóż kotlety na blachę wyłożoną folią aluminiową i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika z włączoną górną grzałką i piecz przez dwie minuty z każdej strony, jeśli chcesz kotlety lekko wysmażone, a po 4 minuty, jeśli chcesz mocno wysmażone.

powrót

Podobne przepisy

Królik w śmietanie z rozmarynem - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasztet z wątróbek
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska
Mielone mięso zapiekane w cieście
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.