Antony Worrall Thompson

01.zimne risotto z kurczakiem i papryką


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

01.zimne risotto z kurczakiem i papryką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g włoskiego ryżu długoziarnistego

2 średnie piersi z kurczaka

2 żółte papryki

1 czerwona papryka

2 cytryny

8 łyżki włoskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

natka pietruszki

posiekana

liście sałaty lodowej

garść orzechów włoskich

sól i świeżo mielony czarny pieprz

do smaku

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj i ostudź ryż. Ugrilluj kurczaka i odstaw, żeby ostygł. Następnie pokrój na pół-centymetrowej grubości paski. Upiecz papryki w mocno rozgrzanym piekarniku. Powinno to zająć około 20 minut. Kiedy ostygną, obierz je ze skórki, wyjmij nasiona i pokrój na paski o szerokości około ½ cm. W dużej misce wymieszaj kurczaka i paprykę. Dodaj orzechy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyciśnij do miski sok z dwóch cytryn, dodaj oliwę i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj ryż i odstaw na 5 minut, żeby wszystko się przegryzło. Połóż na talerzu liście sałaty lodowej i nałóż na nie risotto. Przybierz natką. Podawaj od razu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.