Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Wołowina w maśle orzechowym

dodany 29.04.2010 13:21 przez welmaza

nazwa oryg.: PRZEPIS Z KONGA

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia afrykańska

liczba osób: 1

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg wołowiny/ lub wieprzowiny
2 łyżki stołowe masła orzechowego słonego i gładkiego (czyli bez kawałków orzechów)
1 pomidor
3 łyżeczki oleju orzechowego
liść laurowy
świeży szpinak lub 3 papryki różnego koloru (do wyboru)
2 cebule
pieprz, sol, kostka rosołowa
papryczki chilli jeśli ktoś lubi wyraziste smaki

Przygotowanie:
Najpierw przygotować wszystkie składniki, pokroić mieso jak na gulasz, pokroić cebule w kosteczkę, pokroić pomidor, szpinak lub paprykę, i drobno posiekać papryczkę chilli.
Rozgrzać olej w garnku wrzucić mięso i podsmażyć na złoty kolor ciągle mieszając dodać posiekaną cebulę podsmażyć aż się zeszkli, zmniejszyć ogien do minimum i na boku przygotować masło orzechowe, rozpuszczając je w trzech szklankach wrzącej wody, dobrze wymieszać i wlać do mięsa. Potem dodać pomidor, kostkę rosołową, pieprz i sól do smaku, wszystko gotować na małym ogniu bez pokrywki przez około 30 min albo dopóki mięso zmięknie, po 15 min gotowania dodać paprykę lub gotowany najpierw szpinak. Szpinak gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6 min. Wszystko podawać z gotowanym ryżem lub kuskusem.
Równie dobrze na miejsce wołowiny lub wieprzowiny możemy użyć mięso z kurczaka jest to przepis, który można z łatwością dostosować do prawie każdego mięsa. W kongo masło orzechowe stanowi podstawę do wielu dan.

SMACZNEGO!!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl