Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Udźce z kurczaka w migdałach

dodany 16.02.2013 17:01 przez wanillia5

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia indyjska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
500 g udźców z kurczaka
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
300 ml naturalnego jogurtu
25 g płatków migdałów
25 g masła
2 cebule
1 laska cynamonu
kardamon świeży lub mielony
3 goździki
1 łyżka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
50 g drobno zmielonych migdałów

Przygotowanie:
Marynata do kurczaka:
Udźce kurczaka obieramy ze skóry i kroimy na 2 cm kawałki. Czosnek miażdżymy. Mieszamy imbir, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka obtaczamy w marynacie, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Przygotowanie potrawy:
Cebulę siekamy. Rozgrzewamy patelnię i prażymy płatki migdałów. Odstawiamy w innym naczyniu do ostygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, aż się zrumieni. Dodajemy cynamon, goździki, kardamon i podsmażymy kolejne 3 minuty. Doprawiamy kminem, kurkumą i kolendrą. Mieszamy i dodajemy mielone migdały. Do tak przygotowanej zaprawy dodajemy kurczaka i mieszamy tak, aby pokrył się przyprawami. Na ostrym ogniu podsmażamy kurczaka przez ok. 5 minut z obu stron. Skręcamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypujemy uprażonymi migdałami.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl