Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Kurczak w sosie chili z owocami

dodany 10.07.2007 21:19 przez śliwka

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia meksykańska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
Kiedy zabierałam się do tego dania, nie myślałam, że zagości u mnie na stałe, a jednak, bo przepyszne, że palce lizać. Szczególnie dla zwolenników kuchni meksykańskiej.

- dwa udka z kurczaka
- dwie puszki pomidorów (mogą być oczywiście świeże)
- 2-3 ziemniaki (jeżeli nie ma patatów)
- cebula
- 2 banany
- puszka ananasa w plastrach
- papryczka chili (ja daję 2-3, bo lubię ostrzejsze)
- 3 ząbki czosnku
- łyżka mielonych migdałów
- kilka ziaren pieprzu i goździków
- oregano, tymianek i cynamon
- olej, sól

Przygotowanie:
Sos: posiekane papryczki, czosnek i cebulę miksuję razem z pomidorami. Goździki i ziarna pieprzu rozgniatam i smażę na oleju razem z migdałami, oregano i tymiankiem. Do tego wlewam sos z pomidorów i chili i gotuję ok. 5 min.

Udka zrumieniam na oleju, podlewam wodą, solę i duszę ok. 15 min. Pokrojone w kostkę banany i kilka plastrów ananasa przesmażam na maśle i dodaję razem z sosem do mięsa. Duszę aż kurczak będzie miękki.
Jest niesamowity, w tym ostrym sosie, przełamanym bananami i ananasem. Można podać z ryżem lub kaszą, ale ja serwuję z ciemnym pieczywem. Polecam.... raz ugotujecie i nigdy o tym nie zapomnicie...

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl