Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Curry z kurczaka z zielonymi warzywami

dodany 17.10.2009 20:44 przez watti

nazwa oryg.: KURCZAKOWE CURRY Z ZIELONYMI WARZYWAMI

rodzaj dania: inne

kuchnia: Inne

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 mały lub pół dużego brokuła
1 mała, zielona cukinia
2 spore cebule
1/2 kilograma filetu lub polędwiczek z kurczaka
1 słodka śmietana 18% (180-200 ml)
mąka do panierowania kurczka
sól, pieprz, słodkie curry
do smażenia olej i masło

Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na drobne różyczki, cukinię kroimy w kostkę, a cebulę według uznania, ale w spore kawałki. Wszystko pozostawiamy i przygotowujemy kurczaka. Piersi lub polędwiczki kroimy w kostkę, jak na gulasz. Przygotowujemy mieszankę do panierowania. 3-4 czubate łyżki mąki mieszamy z 1-2 łyżkami słodkiej przyprawy curry, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kawałki kurczaka obtaczamy w przygotowanej panierce i rzucamy na rozgrzany tłuszcz. Rumienimu na złocisty kolor. Kiedy kawałki kurczaka są już gotowe, dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dorzucamy przygotowane wcześniej warzywa, w miarę potrzeby podlewamy wodą i dusimy do miękkości (około 20 minut na wolnym ogniu). Kiedy warzywa zmiękną, powoli dolewamy śmietankę - tak, żeby się nie ścięła. Ciągle mieszamy, smakujemy - jeśli trzeba doprawiamy do smaku (najprawdopodobniej trzeba będzie jeszcze dodać curry). Podajemy najlepiej z ryżem. Szybkie i pożywne. Polecam - Waldemar Przybylski (watti)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl