Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

babeczki czekoladowo-bananowe

dodany 10.03.2012 11:27 przez bbazylka

rodzaj dania: desery

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 12

trudność: łatwe

Składniki:
135 g maki pszennej
niepełna łyżeczka sody
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta cynamonu
szczypta soli
jajko od szczęśliwej kury
80 g cukru (w oryginalne aż 155g)
40 g masła
50 ml mleka
pół tabliczki gorzkiej czekolady
duży banan

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Składniki sypkie wsypujemy do jednej miski. W drugiej miksujemy jajko z cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i posiekanego drobno banana. Po wymieszaniu łączymy ze składnikami suchymi. Na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Przekładamy do formy lub papilotek - kto co lubi. Ważne żeby foremki napełnić tylko w połowie, w innym przypadku - przypadku pierwszej partii moich babeczek na przykład - ciasto urośnie tak bardzo, że opuści formę i będzie próbowało zawładnąć kuchnią! Małe babeczki są gotowe po 15 minutach, duże po około 25.

A cukru dałam mniej tylko i wyłącznie w jednym celu - bita śmietana!!! Najlepsza jest oczywiście zrobiona w domu. A robi się ją bajecznie prosto - w misce ubijamy 500ml dobrze schłodzonej śmietanki + nasiona z jednej laski wanilii + 4 łyżki cukru pudru. Jeśli w czasie miksowania będziemy trzymać salaterkę pochylona, śmietanka "złapie" więcej powietrza i będzie bardziej puszysta.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl