Kurczak po myśliwsku

Kurczak po myśliwsku
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 16 plasterków tłustego bekonu
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 5 pomidorów
  • 5 szalotek, obranych i przekrojonych na pół
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 36% tłuszczu
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • ½ butelki czerwonego wina
  • ½ łyżki mąki
  • pęczek świeżego estragonu
  • 125 g masła
  • 800 g obranych ziemniaków odmiany Maris Piper

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Usunąć końce nóżek, podzielić kurczaka na 4 porcje białego i 4 porcje brązowego mięsa.
  2. Na dużą patelnię wlać trochę oliwy. Kurczaka smażyć przez kilka minut, żeby zrumienić skórę. W międzyczasie dodać dwa kawałki masła.
  3. Bekon pokroić w kostkę, a szalotki na pół.
  4. Zrumienionego kurczaka przełożyć do miski.
  5. Na patelnię wrzucić szalotki i bekon, zrumienić.
  6. Dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku (ze skórą), połowę estragonu. Smażyć przez minutę. Dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszać, przesmażyć. Po minucie dodać mąkę.
  7. Wlać czerwone wino, zamieszać, wlać bulion.
  8. Dodać kurczaka, zagotować.
  9. Dodać pieczarki.
  10. Pomidory pokroić w ósemki, wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem.
  11. Zagotować i gotować powoli przez 10-15 minut.
  12. Podawać z „przyzwoitym puree ziemniaczanym” czyli ugotowanymi ziemniakami przeciśniętymi przez praskę i podgrzanymi z tłustą śmietanką i masłem (100 g).
  13. Na koniec dodać świeży estragon, 2 kawałki masła i doprawić.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA