Kruche waniliowe serduszka

Kruche waniliowe serduszka
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
ciasto:
380 g mąki
½ łyżeczki soli
250 g niesolonego masła
125 g drobnego cukru z melasą
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
mąka do posypania blatu

foremka w kształcie serca o boku 8cm, słomki

do dekoracji:
biały lukier plastyczny
lukier królewski (w rożku z wąską tylką)
foremki do wykrawania kwiatków i motyli
srebrne i złote groszki
brokat spożywczy

Przygotowanie:
Przesiać do miski mąkę i sól. Do drugiej miski wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło, wsypać cukier i utrzeć mikserem na krem. Dodać żółtko i ekstrakt wanilii, ucierać wszystko razem, aż się połączy. Wsypując po trochu mąkę, miksować na niskich obrotach, aż wszystko zacznie się zlepiać w kulę. Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, uformować w krążek, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Foremką wykroić serduszka jak najbliżej jedno drugiego, by było jak najmniej resztek do ponownego zagniatania i wałkowania. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić słomką dziurki na zawieszki. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut . Wyjąć i zostawić na blaszkach, aż zupełnie ostygną. Udekorować ciastka serduszkami i ozdobami wykrojonymi z lukru plastycznego (przykleić lukrem królewskim), wzorkami malowanymi lukrem królewskim, groszkami cukrowymi i brokatem spożywczym. Odłożyć do wyschnięcia. Przewlec przez dziurki wstążeczki do zawieszenia.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE