Jesiotr pieczony w papilocie

Jesiotr pieczony w papilocie
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 8)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 2 kawałki fileta z jesiotra po około 130-150 g
  • 1 marchew
  • 1 biała część pora
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki wina białego
  • sól i pieprz do smaku
Gratin z ziemniaków:
  • 2 kg ziemniaków
  • 500 ml śmietanki 30% w kartoniku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 250 g tartego sera (np. bursztyn, cheddar, manchego, gruyère)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Formę wyłożoną papierem natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, a następnie wysmaruj masłem.

Ziemniaki obierz i pokrój na cieniutkie plasterki o grubości ok. 1 - 2 mm. Pokrojonych ziemniaków nie należy płukać!

Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę posól, następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków, znów posól, ułóż w ten sposób resztę ziemniaków. Nie dociskaj ich do siebie, mają być trochę luźne.

Ułożone plasterki ziemniaków zalej śmietanką, naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut.

Ostrożnie zdejmij folię (uwaga, gorąca para), zapiekankę posyp serem i zapiecz bez przykrycia przez kolejne 15 minut.

Przygotuj papier do pieczenia, z którego zrobisz papilot do uduszenia jesiotra, potrzebny jest dość spory kawałek. Sam środek papieru wysmaruj masłem.

Marchew i pora pokrój w cienkie słupki, tak zwane julienne, posól je i popieprz.

Połowę z nich ułóż na maśle. Na warzywa połóż stek z jesiotra, a następnie obłóż go pozostałymi warzywami, dodaj świeże zioła.

Wszystko podlej odrobiną białego wina i zawiń nad daniem papilota z papieru tak, by był możliwie najbardziej szczelny i ryba mogła się w środku sparzyć, warzywa zmięknąć, a smaki połączyć.

Gratinę pokrój na prostokątne kawałki i ułóż na talerzu, na niej ułóż rybę i warzywa z papilota. Powstały sos wylej na patelnię, dodaj jeszcze białego wina i na średnim ogniu redukuj, po czym dodaj kilka łyżeczek zimnego masła. Mieszaj energicznie, aż sos zemulguje, następnie polej nim danie. Udekoruj świeżymi ziołami. Voila!

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA