Tomasz Deker zaprasza na 2. edycję Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych

10 lutego 2012

Pierwsza edycja przerosła największe oczekiwania. Trójmiejskie Warsztaty Kulinarne są odpowiedzią na zapotrzebowanie na tego typu zajęcia w Trójmieście.


Warsztaty to okazja podszlifowania swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem Tomasza Dekera, najlepszego z cukierników oraz najlepszej jakości produktów takich marek jak Dr. Oetker, President, Galbani, Bałtyk. A przygotowywanie wypieków ułatwia niezastąpiony Cooking Chef marki Kenwood. Podczas Warsztatów gwarantowane są wszystkie niezbędne składniki, pyszna kawa DeLonghi oraz wspaniałe wypieki z cukierni T. Deker, a grupy fanów gotowania i pieczenia liczyć będą maksymalnie 12 osób. Warsztaty odbywaja się w Hotelu Kuracyjnym w Gdyni Orłowie.

Harmonogram II Edycji Warsztatów:

11 lutego 2012, godzina 16:00 – 19:30 - Walentynki, desery i ciasta tworzone z uczuciem. Afrodyzjaki w kuchni.

Deser Yin i Yang, czekolada, awokado oraz werbena... kuszące połączenie trzech afrodyzjaków w jednym deserze
Trufle czekoladowe z chili, imbirem lub whisky
Anyżowy Creme brulee
Delikatny strudel gruszkowy z cynamonem i sosem waniliowym
Świeże figi w czerwonym winie, nadziewane delikatnym kremem waniliowym

Ten warsztat to świetny pomysł na spędzenie miłego popołudnia ze swoją połówką lub też okazja by nauczyć się jak możemy wykorzystywać afrodyzjaki w naszej kuchni.

26 lutego 2012, godzina 16:00 – 19:30 - Tarty na słodko, zapiekane i na zimno, czekoladowe, duże i małe...

Czekoladowa tarta na mące razowej z kasztanami i orzechami pekan
Tarta z zapiekanym kremem cytrynowym
Tarta z wytrawnym musem czekoladowym
Tarta tatin na cieście francuskim z brzoskwiniami i imbirem
Klasyczna tarta tatin z karmelizowanymi jabłkami na cieście kruchym.

Na tych warsztatach nauczysz się jak robić cudownie delikatne ciasto kruche, chrupiące i lekkie ciasto francuskie, dowiesz się kiedy używać maki pszennej a kiedy razowej. Poznasz niezapomnianą kwaskowatość tarty citron oraz dowiesz się dlaczego tarta tatin dla wielu jest jak pragnienie któremu nie sposób się oprzeć.

3 marca 2012 Godzina 16:00 – 19:30 - Tarty i Tarteletki z farszami warzywnymi, z szynką i boczkiem, pinią itp.

Tarteletki z bakłażanem i mozzarellą
Tarteletki z wędzonym łososiem
Orzechowe tarteletki z serem pleśniowym i selerem
Tarteletki z karczochami i boczkiem
Tarteletki ze szpinakiem i fetą
Tarta z cukinią
Tarta z wędzonym dorszem bałtyckim
Tarta z grillowanymi warzywami i gorgonzolą

Warsztaty troszkę inne niż wszystkie, gdyż tym razem będziemy unikać cukru. Dowiemy się krok po kroku jak przygotować pożywne i smaczne tarty i tarteletki które mogą być idealnym pomysłem na imprezę w domu, na zdrowy i lekki posiłek w ciągu dnia czy też doskonałym śniadaniem do pracy. Będziemy uczyć się jak prawidłowo przygotowywać ciasta kruche i francuskie na tarty słone. Dowiemy się jakie farsze nadają się do tart warzywnych a jakie do tart z wędzoną rybą.

Patronat nad warsztatami: Prezydent Miasta Gdyni, Agencja Rozwoju Gdyni, Fundacja Klub Szefów Kuchni, kuchnia+, Palce Lizać, Radio Eska, Magazyn Prestiż, trojmiasto.pl, poznaj3miasto.pl, papaja.pl, ugotuj.to Partnerzy: Dr.Oetker, Lactalis, President, Galbani, Jovi, Bałtyk, Hotel Kuracyjny, DeLonghi, Kenwood.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA