Wielka Uczta Warszawska powraca!

27 stycznia 2020

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym festiwalem przy wspólnej, biesiadnej ławie odbędzie się w pierwszy weekend lutego w Centrum Praskim Koneser w Warszawie. Kuchnia+ jest patronem medialnym wydarzenia.

Popularna formuła spędzania wolnego czasu przy jedzeniu i kulturalnego biesiadowania, wykraczającego poza samo spożywanie i kupowanie, doskonale znana z europejskich stolic i śródziemnomorskich miasteczek, zawitała do kraju nad Wisłą. Centrum Praskie Koneser (Plac Konesera 2, Praga-Północ) ponownie zaprasza wszystkich mieszkańców stolicy (i nie tylko) na Wielką Ucztę Warszawską.

Trzecia edycja wydarzenia będzie zimową biesiadą, która "rozgrzeje żołądki i zmysły". Po raz kolejny zasiądziemy przy najdłuższym stole w mieście i spróbujemy dań z całego świata. Ucztujący w teorii i praktyce poznają kuchnię międzynarodową m.in. kuchnię japońską, tajską, wietnamską, hiszpańską, arabską, specjały tradycji staropolskiej. – opowiada Marta Głogowska, organizator.

Podczas Wielkiej Uczty spotkamy wystawców specjalizujących się w przyrządzaniu mięsa, jak i tych zajmujących się kuchnią wegetariańską i wegańską. Zadowoleni powinni być również miłośnicy słodyczy i kawy. A że nie samym jedzeniem człowiek żyje, Wielka Uczta to również procenty.

Organizatorzy imprezy zapowiadają też wiele dodatkowych atrakcji.

Na dzieci czekają warsztaty DIY z przyozdabiania „chlebaków” i fartuchów kuchennych naprasowankami, upcyclingowe warsztaty z bohaterami książek, zajęcia z pszczelarstwa i kreatywne zajęcia architektoniczne.

W programie imprezy są również livecookingi, m.in.:

  • jak nie wyrzucać pieniędzy i jedzenia – kuchnia zero waste Jagny Niedzielskiej
  • jak gotować wspólnie z dzieckiem – Agata Gwiazdowska
  • rekonstrukcyjno-progresywna kuchnia polska Dawida Budzicha
  • metody parzenia kawy kuloodpornej
  • jak przygotować zimne i gorące napoje z wykorzystaniem matchy – Krzysztof Tyrała
  • Kombucha bez tajemnic - Marcin Agopsowicz, Martyna Bunda.

Wielka Uczta Warszawska

Ponad 70 gastronomów, targ spożywczy

Wydarzenie FB: https://www.facebook.com/events/795218664259590/

Brzmi smacznie, koniecznie już zarezerwujcie ten weekend!

Kiedy: 1 – 2 lutego 12:00 - 20:00
Gdzie: Centrum Praskie Koneser, Plac Konesera 2

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Festiwal „Jedz Pij Warszawo”

25 i 26 stycznia odbędzie się festiwal „Jedz Pij Warszawo”. To największe kulinarne wydarzenie roku prezentujące zarówno historię, tradycję i kulturę...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE