Magazyn KUCHNIA w styczniu

2 stycznia 2012

W styczniowym, noworocznym wydaniu Magazynu Kuchnia nie zabraknie przepisów na wykwintne dania karnawałowe. Poznamy także pyszne przepisy na jagnięcinę. Dowiemy się jak wygląda "biedna" kuchnia w najbiedniejszym zakątku Francji czyli w departamencie Lozere

W styczniowym wydaniu Magazynu wywiad ze znakomitym brytyjskim kucharzem i dziennikarzem kulinarnym - Nigelem Slaterem - znanym widzom kuchni+ z takich programów jak "Smak mojego życia" czy "Łatwe przepisy Nigela Slatera". Z wywiadu dowiemy się jak kobiety - głównie matka i macocha - wpłynęły na jego pasję do gotowania, a także co skłoniło go do napisania niezwykle wzruszającej, ale też zabawnej autobiograficznej ksiażki o jego dzieciństwie i okresie dojrzewania, a także potrawach, które przywołują wspomnienia.

Francuski restaurator Jean-Marc Notelet, specjalnie dla czytelników Magazynu Kuchnia przygotował wykwintne karnawałowe menu idealnie pasujące do szampana. W nim m.in. ravioli z cebulą polane sosem parmezanowym, boczek z małżami i deser z pigwy. W styczniowym numerze startuje też nowy cykl prezentujący klasykę kuchni francuskiej. Z pomocą Małgorzaty Marchewki przygotujemy filet de boeuf en croute czyli polędwicę w cieście francuskim. Tessa Capomi-Borawska opowie m.in. o tym, co robić w karnawale, kiedy się odechciewa tańczyć, a także jaka zupa jest najlepsza na styczniową chandrę. Poda przepisy na minestrone z ciecierzycy, zupę-krem z warzyw korzeniowych, a także zupę z soczewicy i zielonego orkiszu.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA