Pęczak z buraczkami i wędzonym twarogiem

Pęczak z buraczkami i wędzonym twarogiem
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaszy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 2 buraki średniej wielkości
  • 1 boćwina
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • świeży tymianek
  • nać pietruszki
  • kilka listków mięty
  • sól
  • pieprz
  • ok. 750 ml lekkiego bulionu warzywnego
  • ok. 150 g wędzonego twarogu
  • oliwa
  • masło

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Buraki myjemy, osuszamy, odcinamy im końcówki od strony boćwiny, lekko smarujemy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C na ok. 45-60 minut. Muszą być miękkie w środku, nóż wbity w buraczka powinien gładko wchodzić.

Po upieczeniu studzimy je, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boćwinę myjemy, dzielimy na liście, łodygi i młode buraczki. Wszystko kroimy na podobnej wielkości kawałki.

W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy surową kaszę i mieszamy, powinna dokładnie pokryć się tłuszczem. Następnie dolewamy do niej chochlę ciepłego bulionu i wrzucamy pokrojone małe buraczki odcięte od naci. Mieszamy, i jak pęczak wchłonie płyn dodajemy starte, upieczone buraki, gałązki boćwiny i dolewamy kolejną porcję bulionu. Mieszamy i czekamy, aż kasza wchłonie płyn.

Sok z cytryny mieszamy z miodem, aż miód się rozpuści. Wlewamy do kaszy, mieszamy i dolewamy kolejną porcję bulionu. Dorzucamy gałązki tymianku i listki boćwiny. Mieszamy i po wchłonięciu płynu znów dolewamy bulion. Gotujemy i dolewamy bulion do czasu, aż kasza się dogotuje, ale nie będzie przesadnie miękka.

Dodajemy łyżkę masła, poszatkowane listki mięty i pietruszki, mieszamy, doprawiamy pieprzem i nakładamy na talerze. Dekorujemy pokruszonym twarogiem i gałązkami ziół.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA