Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g kaszy manny lub mąki ziemniaczanej (można ten składnik pominąć)
  • 1 jajo
  • 3 łyżki stopionego masła
  • sól
  • 500 g świeżych śliwek
Ponadto:
  • cukier do podsypania
  • bułka tarta
  • cynamon
  • masło do bułki
  • słodka śmietanka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, kaszę mannę lub mąkę ziemniaczaną, jajo, stopione masło, sól i wyrabiamy gładkie ciasto.

Na podsypanej mąką stolnicy formujemy ciasto na gruby wałek, tniemy go na grube placki i lekko je spłaszczamy. Na każdym kawałku układamy śliwkę i zlepiamy zgrabne knedle. Odkładamy na posypanej mąką desce lub tacy.

Gotujemy ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy okraszone bułką tartą, uprażoną na maśle, dodatkowo można obsypać je cukrem, cynamonem i polać śmietanką.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA