Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź


(Flavour and Affinity), film dokumentalny, Francja/Chiny, 2011, 52

Ceniona na świecie, różnorodna, niezwykła... W czym tkwi tajemnica sukcesu chińskiej kuchni? Egzotyczne składniki, oryginalne smaki, tradycyjne receptury? A może zupełnie inne podejście do pracy w gastronomii niż na Zachodzie?

Jin Cheng jest managerem pięciu prestiżowych restauracji w Kantonie na południu Chin. Ich menu bazuje na tradycyjnych przepisach z regionu Chao. Aby pilnować jakości składników używanych w jego lokalach, Cheng osobiście odwiedza dostawców rozproszonych po całych Chinach. Udaje się m.in. do rodziny, która od trzech pokoleń zajmuje się produkcją tofu, wyłącznie według starodawnych receptur.

Tymczasem pracownicy Jin Chenga codziennie o szóstej rano rozpoczynają pracę wspólnym tańcem, oklaskami i śpiewami, które mają zapewnić im udany dzień. Restauracja cieszy się doskonałą reputacją. Wyszkoleni kucharze, zgodnie z tradycyjnymi przepisami przodków, przygotowują wyłącznie świeże ryby, skorupiaki, tofu, a także ravioli z krewetkami czy ręcznie robione makarony.

Z kolei właściciel restauracji Mr Luo szykuje się do otwarcia nowego lokalu. Wszystko musi być zapięte na ostatni guzik. Dlatego - co w chińskim biznesie nikogo nie dziwi - odmawia modlitwę za powodzenie interesu, pyta duchy przodków o prognozy i radzi się ekspertów od feng shui.

"Więzy smaku" to opowieść o kulinarnych obyczajach, które żyjącym w rozproszeniu mieszkańcom regionu Chao pozwalają zachować poczucie przynależności etnicznej i kulturowej. Reżyser podkreśla, jak ważne dla narodowej tożsamości Chińczyków są kulinarne tradycje, stawiając jednocześnie pytanie - czy bez tych rytuałów możliwe jest tworzenie dobrej kuchni w Państwie Środka?

Film był pokazywany na czwartym przeglądzie kuchnia+ food film fest.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA