oglądaj również w nc+ GO

Skarby kuchni chińskiej


(Culinary China), dokument, prod. Chiny, 2005, 2 x 46

Dwuczęściowa seria dokumentalna przedstawia cudowną i wciąż pełną tajemnic kuchnię Kraju Środka, która jest zaliczana do najlepszych kuchni na świecie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że obecny smak tradycyjnych potraw nie zmienił się prawie wcale od tysięcy lat.

W pierwszej części pt. "Historia kilku wynalazków" widzowie będą mogli znaleźć odpowiedzi na takie pytania jak: skąd wzięły się pałeczki, co to jest Hotpot (tzw. chińskie fondue) czy tofu, co charakteryzuje kuchnię chińską i dlaczego Chińczycy tak cenią surowe składniki swoich potraw. Twórcy dokumentu przedstawiają bohaterów nowoczesnej kuchni chińskiej, którzy czerpią pełnymi garściami z dziedzictwa kulinarnego Chin.

Część druga "Niebiańskie przysmaki" zaprasza widzów na spotkanie z ludźmi, których życie jest związane z czterema najdroższymi i najbardziej pożądanymi przysmakami na świecie. Jednym z bohaterów odcinka jest Lee Lian Yan, który ryzykuje życie, aby dostać się do jadalnych ptasich gniazd wspinając się na wysokość ponad 60 metrów bez żadnej asekuracji. Amatorzy tej potrawy są w stanie zapłacić za nią olbrzymie pieniądze. W samym Hong Kongu w ciągu roku zjada się ponad 100 ton tego przysmaku, a cały przemysł z nim związany jest warty ponad 90 milionów dolarów. Innymi rarytasami, o których będzie mowa są ślimaki morskie abalone, płetwy rekina czy ogórki morskie. Początkowo tymi smakołykami mógł raczyć się jedynie cesarz i jego rodzina, obecnie jednak może po nie sięgnąć każdy, kogo na nie stać...

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE