Zupa z kurczaka (halmeoni)

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z kurczaka (halmeoni)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

pół białej kapusty

2 podłużne chili

ciemny sos sojowy

sos mięsny

imbir

3 jajka rozmącone z sosem sojowym

1 duży kurczak

4 marchewki

2 cebule

2 łodygi selera

1 główka czosnku

250 g grzybów shiitake

1 filiżanka świeżego groszku

200 g makaronu soba

ocet

cytryna

dymka

woda

1 łyżka prażonego sezamu



Przygotowanie:

Posiekane seler, marchewki i całego kurczaka włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać posiekane chili, cebulę, imbir, czosnek i grzyby. Gotować na wolnym ogniu przez 1-2 godziny. Zebrać pianę pojawiającą się na powierzchni. Bulion przecedzić i przelać do mniejszego garnka.

Mięso kurczaka oddzielić od kości, a grzyby pokroić w paski.

Bulion zagotować, dodać posiekaną kapustę, grzyby i groszek. Wlać sos sojowy i mięsny. Dołożyć mięso. Dodać makaron i całość ponownie zagotować. Dodać posiekaną kolendrę i zieloną część dymki. Mieszając wlać rozmącone jajka.

Przed podaniem posypać sezamem i dymką.

powrót

Podobne przepisy

Krupnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa grochowa „Kuroniówka”
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z kiszonych ogórków
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.