Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

lista haseł

słownik

Sos rybny

Został wynaleziony w Chinach w pierwszym tysiącleciu p.n.e.. Popularny był również w starożytnym Rzymie czy Grecji. Obok sosu sojowego jest to główny dodatek do potraw azjatyckich. Ma słonawy smak uzyskany ze sfermentowanych solonych ryb. Niektóre sosy sporządza się również z ryb surowych. Używa się go zazwyczaj zamiast soli i doprawia się nim pikantne smażone potrawy. Sos rybny ma bardzo charakterystyczny, gryzący aromat, który podczas gotowania łagodnieje. Azjatyckie sosy rybne różnią się miedzy sobą. Np. sos rybny wietnamski jest słodkawy ponieważ podczas procesu fermentacji dodawany jest do niego cukier. Sos filipiński jest wyrazisty i ma kwaśno słony smak. Do rozkochania się w tym sosie potrzeba czasu i nie każdy może polubić jego walory smakowe, ale jak już się go polubi to często dodaje się go do dań zamiast soli. Bez tego sosu nie można sobie wprost wyobrazić kuchni azjatyckiej.

powrót