Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czerneckiego

Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czerneckiego

Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański

Wydawca: Muzeum Pałac w Wilanowie

Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czerneckiego

To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które - praktycznie każdy - może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Pomysł prosty, ale ważny, albowiem bez zbroi, mieczy i tłumu neo-rycerzy możemy zrobić u siebie w domu małą rekonstrukcję historyczną, na swojej kuchence gazowej wyczarować staropolskie duchy.

Bywa bowiem i tak, że starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków. Toteż ta książka to mały wehikuł czasu, zgrabnie zbudowany, by spełniać potrzeby współczesnego człowieka. Zachęcamy do podróży, naszym przewodnikiem będzie wielki Kuchmistrz!

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE