Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

FOOD, INC.

FOOD, INC.

film dokumentalny, USA, 2008, 93

Dokument Roberta Kennera stawia tezę, że amerykańscy producenci żywności celowo ukrywają przed konsumentami informacje dotyczące pochodzenia produktów, składników i procesów produkcji. Aby zweryfikować swój pogląd reżyser odwiedza hodowle zwierząt i gospodarstwa rolne. To, co tam odkrywa, potwierdza alarmującą prawdę, że cały przemysł żywieniowy w kraju kontroluje zaledwie kilka korporacji. Ich celem nie jest zdrowie konsumentów, a maksymalna efektywność i jak największy zysk.

Amerykański przemysł spożywczy pozostawia wiele do życzenia. Pestycydy, genetyczna modyfikacja, zwierzęta hodowane w fatalnych warunkach i karmione paszą pełną chemicznych ulepszaczy - liczy się ilość, nie jakość. Oto amerykańska rzeczywistość rynkowa, na którą spuszczono zasłonę milczenia. Są jednak ludzie, którzy nie boją się otwarcie mówić o tym problemie. Dostawcy na pierwszym miejscu stawiają zyski, jakie mogą otrzymać ze sprzedaży żywności idealnej wizualnie, mając przy tym za nic zdrowie konsumentów. Potwierdzają to rozmowy Kennera z farmerami i ranczerami, którzy przyznają, że dziś, by produkty się sprzedawały, muszą spełniać przede wszystkim wymogi estetyczne. Stąd rozrośnięte piersi drobiowe, idealne kolby kukurydzy, okrągłe pomidory w kolorze pięknej czerwieni i jednakowej wielkości marchewki. A przecież wiadomo, że natura nie tworzy nic według cyrkla i linijki, i nie wszystkie jej plony mają perfekcyjny kształt i kolor. Ludzie postanowili jednak ją przechytrzyć i za pomocą środków chemicznych uzyskać produkty bez skazy. Niestety, nie szata zdobi warzywa. Nie jest też tajemnicą, że pełne pestycydów i chemicznych ulepszaczy stanowią zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Stąd coraz większa liczba otyłych dzieci i chorych na cukrzycę dorosłych. Skażona żywność doprowadziła również do powstania nowej odmiany bardzo niebezpiecznej bakterii E. coli. Film pokazuje m. in. rozmowę z Barbarą Kowalcyk, której 2-letni syn zmarł w wyniku zatrucia hamburgerem zakażonym tym właśnie pasożytem. Statystyki mówią, że co roku na skutek podobnych zatruć umiera 5 tysięcy Amerykanów. Jednak ludzie wciąż nie mogą uwierzyć, że jedzenie może być śmiertelną pułapką. Film jest niczym terapia szokowa - pokazuje brutalną prawdę o tym, co trafia na nasze stoły. Reżyser podkreśla, że nie chodzi o straszenie ludzi, ale o ich uświadomienie. Dlatego też pokazuje również możliwości rozwiązania problemu. Pierwszy krok należy do konsumentów - to oni mogą najwięcej zmienić.

Dokument "Food, Inc." był pokazywany na kuchnia+ food film fest 2009 i Berlinale 2009 w ramach sekcji "Kulinarne Kino".

Robert Kelner - nagrodzony Emmy amerykański reżyser i scenarzysta, a także producent filmowy i telewizyjny. Związany z National Geographic Society i telewizją PBS.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA