Tomasz Jakubiak

Polędwica z dorsza smażona w ziołowej panierce i długodojrzewającej szynce


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 61964

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

60 dag polędwicy z dorsza podzielonej na 4 części

8 sporych, cieniutkich plastrów szynki długo dojrzewającej

pół szklanki białego wina typu riesling

Panierka:

sól gruboziarnista - szczypta

pieprz świeżo mielony

listki świeżego tymianku - łyżka

listki natki pietruszki - łyżka

listki szałwii - łyżka

Pozostałe:

około 1 kg kapusty

2 szklanki bulionu warzywnego

kilka suszonych żurawin

2 łyżki masła

sok z jednej cytryny

łyżeczka kminu rzymskiego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włóż do moździerza i utrzyj. Polędwiczki lekko osusz papierem i obsyp z każdej strony panierką (nie za dużo żeby nie było za słone) po czym zawiń w plastry szynki i wstaw do lodówki na jakąś godzinę, aby się ładnie przykleiła szynka do ryby. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż w wysokim rondlu na maśle. Gdy już lekko opadnie dodaj bulion i pozostałe składniki. Duś aż płyn odparuje, a kapusta będzie miękka. Na patelni rozpuść łyżkę masła i przesmaż polędwiczki, pod koniec podlej winem i chwilę poduś. Podawaj dorsza obok kapusty.

powrót

Podobne przepisy

Śledź z patelni z sałatką tabuleh i sosem tahini
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Żabnica w pieprzowych skorupkach
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.