Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól
Farsz:
  • 500 g surowego, zmielonego mięsa wieprzowego, dobrze jeśli będzie tłuste
  • ½ szklanki suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
Do podania:
  • skwarki z cebulką, pietruszka, gęsta śmietana

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy na noc, a następnie odsączamy i kroimy bardzo drobno. Cebulkę szatkujemy drobno i przesmażamy na maśle, jak zmięknie i się zeszkli, dodajemy do niej grzyby i smażymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do miski.

Mięso mielone przekładamy do grzybów z cebulą, dodajemy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie dłońmi i odkładamy na czas przygotowania ciasta.

 

Ziemniaki dzielimy na trzy części, jedną gotujemy w mundurkach, a pozostałe ścieramy na tarce na bardzo drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze. Odciskamy ja sicie przykrytym gazą, staramy się wycisnąć ile się da wody z ziemniaków. Wodę odstawiamy, aż oddzieli się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków.

Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Razem z surowymi ziemniakami, mąką ziemniaczaną i 1 łyżeczką soli wyrabiamy na gładkie ciasto.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy ją solą. Z ciasta ziemniaczanego odrywamy spory kawałek, formujemy na dłoniach placek i nakładamy na środek sporą łyżkę farszu. Zlepiamy nadając kształt podłużnego kartacza.

Gotujemy partiami w wodzie, która nie gotuje się zbyt mocno. Po ok 15 minutach kluska powinna być gotowa. Podajemy okraszone cebulką, cebulką ze skwarkami lub ze śmietaną i nacią pietruszki.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA