Dave  Myers

Brązowy chleb


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Brązowy chleb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Zaczyn:

300 g mocnej białej mąki pszennej

150 g mąki pszennej z pełnego przemiału

50 g mąki żytniej

1 łyżeczka suszonych drożdży

400 ml ciepłej wody



Ciasto:

250 g mocnej białej mąki pszennej plus trochę do podsypania

250 g mąki pszennej z pełnego przemiału

200 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 roztrzepane jajko

50 g płatków owsianych



Przygotowanie:

Sporządzić zaczyn: w misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i drożdże. Wlać wodę, wymieszać do połączenia składników, ale nie mieszać zbyt długo. Przykryć miskę szczelnie folią spożywczą i zostawić w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu na co najmniej 6 godzin albo na noc.

Gotowy zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Gotowe ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Oprószyć dłonie mąką i wyrabiać ciasto przez 15-20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta jeden duży bochenek lub dwa mniejsze. Bochenki ułożyć na blasze, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwie godziny. Powinny w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięty chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami owsianymi i piec w piekarniku, nagrzanym do 230 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.



Przepis opracowany na podstawie programu „Wypieki Kudłaczy”



© Dave Myersa i Si King





powrót

Podobne przepisy

Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 18:15

CYTUJ

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne wyszedł Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.