Tortilla pszenna

Tortilla pszenna
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 1)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Przekąski, Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 460 g mąki pszennej + ok. ½ szklanki mąki na podsypanie
  • 1,5-2 szklanek ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 90 g miękkiego smalcu (albo oleju roślinnego)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski przesypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Następnie odkładamy sobie kawałek smalcu na później, a pozostałą część dodajemy do mąki i ucieramy w dłoniach robiąc coś na kształt kruszonki. Jak już będziemy mieli pewność, że tłuszcz połączył się z mąką, zaczynamy stopniowo dolewać wodę cały czas zagniatając ciasto. Masa powinna być klejąca i ciągnąca, wilgotna.

Następnie stolnicę posypujemy częścią dodatkowej mąki, przekładamy ciasto i wyrabiamy je dalej delikatnie podsypując mąką, jeśli nadal za bardzo będzie się kleić. Rozciągamy ciasto i zawijamy je do środka, trochę jakbyśmy wyrabiali chleb. Staramy się nie podsypywać mąką zbyt często, ciasto przez pewien ciast będzie klejące, ale im dłużej będziemy je zagniatać, tym lepiej zacznie odklejać się od dłoni i stolnicy. Musimy uzyskać mięciutkie, elastyczne i nieklejące się do dłoni ciasto.

Na końcu zawijamy ciasto do środka ile się da. Formujemy zgrabną kulkę. Na dłonie nakładamy odrobine smalcu, rozgrzewamy go w dłoniach i poklepujemy kulę ciasta. Owijamy ciasto folią spożywczą dość ściśle, tak by nigdzie nie dostawało się powietrze, żeby ciasto nie wysychało. Odkładamy ciasto na ok. 20-30 minut, aby odpoczęło.

Krótko zagniatamy ciasto i dzielimy je na kulki o wadze 55-57 g. Każdą kulkę formujemy jeszcze raz na stolnicy, tak by była równa i gładka, co jakiś czas smarujemy ręce odłożonym smalcem, co bardzo ułatwi pracę. Na koniec możemy lekko wysmarować tłuszczem gotowe kulki. Owijamy je folią i odstawiamy na 10 minut do ponownego odpoczynku.

Każdą kulkę podsypujemy mąką, rozciągamy delikatnie w kilka stron i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Rozgrzewamy patelnię, powinna być bardzo gorąca, dla pewności można skropić ją lekko wodą i zobaczyć czy szybko paruje. Strzepujemy nadmiar mąki z placka i układamy go na gorącej patelni. Pieczemy, aż wierzch zmieni kolor, pojawią się pęcherzyki, potrwa to kilka sekund i odwracamy na drugą stronę i dopiekamy kilka sekund. Gotowe tortille przekładamy do naczynia (koszyczka lub miski), wyłożonej lnianą ściereczką i za każdym razem przykrywamy, tak by nie wysychały bo zrobią się kruche, a nie elastyczne.

Tipy:

  • Zamiast smalcu można użyć innego, dowolnego tłuszczu np. roślinnego, może to być to dowolny olej.
  • Mąkę ze smalcem można również utrzeć w dzieży miksera za pomocą dostawki typu liść. Później, dolewając wodę możemy zamienić dostawkę na hak do wyrabiania ciasta.
  • Gotowe kulki przed wałkowaniem możemy włożyć do miseczki z mąką i trochę je poprzyciskać do mąki.
  • Po rozwałkowaniu możemy jeszcze dłońmi lekko porozciągać placki.
  • Wałkujemy na raz od dołu do góry, najdalej jak się da, następnie odwracamy placek i znów wałkujemy tym razem od środka do góry i od środka w dół.
  • Tortille po upieczeniu i wystudzeniu można zapakować do szczelnie zamykanego woreczka i przechowywać np. w lodówce przez kilka dni.

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA