Zupa-krem z cukinii z krewetkami

Zupa-krem z cukinii
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 2 cebule dymki
  • 500 ml wody lub bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 12 surowych obranych krewetek
  • łyżeczka masła klarowanego
  • łyżeczkę płatków chili
  • kilka łyżek Pastisu (likier anyżowy francuski)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • liść laurowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój cukinię w kosteczkę (nie obieraj ze skóry). Cebulę drobno posiekaj.

W garnku zeszklij cebulę na łyżce oliwy. Dodaj cukinię i podsmaż jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy. Dopraw solą. Wlej bulion lub wodę. Gotuj do miękkości. Odsącz cukinię.

Włoż cukinię i cebulę do miksera kielichowego. Dolej odrobinę wody z gotowania, lub bulionu, i zacznij miksować. Dolewaj wody do momentu, aż uzyskasz gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Na patelni na maśle klarowanym podsmaż krótko krewetki. Dopraw solą. Jak tylko nabiorą różowego koloru, wlej likier anyżowy i podpal od razu. Posyp natką pietruszki, posiekaną dymką i płatkami chili i wymieszaj z krewetkami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA