Zupa vichyssoise

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 292

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 obrane i pokrojone ziemniaki

4 umyte i pokrojone pory

cienko pokrojona nać z 2 selerów

woda mineralna Vichy

sól i pieprz

60 ml gęstej śmietany lub mleka

posiekany szczypiorek do przybrania

 

Przygotowanie:

Włożyć warzywa do garnka. Zalać je wodą mineralną. Posolić, popieprzyć, zakryć, zagotować i trzymać na wolnym ogniu, aż zmiękną. Zmiksować i przetrzeć do szklanej miski. Rozrzedzić śmietaną. Ostudzić i zamrozić. Przed podaniem rozrzedzić zupę wodą mineralną bądź mlekiem (lub bulionem z kury – rzecz jasna nie dla jaroszów!). Sprawdzić smak. Posypać szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.