Jajka na twardo w galarecie z estragonem

Jajka na twardo w galarecie z estragonem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00

Składniki:

  • 1,5 miarki domowego bulionu wołowego (jak najczystszego)
  • łyżka żelatyny
  • łyżka koniaku
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • 8 listków estragonu
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlać bulion do rondelka i wsypać żelatynę. Odstawić na 5 minut, żeby zmiękła. Lekko podgrzać, mieszając, żeby się rozpuściła. Zdjąć z gazu i wmieszać koniak. Posolić i popieprzyć. Ostudzić. Nalać cieniutką warstewkę na dno każdej z 4 kokilek. Schłodzić, aż stanie się lepka, ale nie ścięta. Reszty bulionu nie wkładać do lodówki. W tym czasie włożyć jajka do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować bez przykrycia. Zdjąć z gazu, nakryć i odstawić na 8 minut. Spłukać zimną wodą do wystudzenia. Obrać i przekroić wzdłuż na pół. Kiedy galareta w kokilkach lekko zastygnie, ułożyć na niej listki estragonu. Położyć na nich połówki jajka, żółtkiem do dołu. Zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki do pełnego zastygnięcia. Wyłożyć jajka w galarecie na talerze, podawać z rukolą i grzaneczkami.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA