Zupa rybna z chińskim selerem

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Zupa rybna z chińskim selerem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 granik (lub inna ryba o białym

dość zwartym mięsie) o wadze 800 g

pokrojona w 2 cm dzwonka

2 litry wywaru rybnego lub wody

3 pomidory

pokrojone w ósemki

6 gałązek chińskiego selera

6 pokrojonych na kawałki dymek

1 pokrojony ząbek czosnku

2 długie czerwone papryczki chili

pokrojone na plasterki

sok z dwóch limonek

75 ml sosu rybnego (do smaku)

1 łyżeczka cukru

ciasno upakowana szklanka kiełków fasolki mung

 

 

Przygotowanie:


Oberwać listki selera, odłożyć na później. Łodyżki selera pokroić na kawałki o długości 5 cm. W moździerzu lekko zmiażdżyć łodyżki selera, chili i białe części dymki oraz czosnek.
Wodę albo wywar rybny doprowadzić do wrzenia. Włożyć kawałki ryby (wraz z głową), wlać sos rybny, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, szumując.
Zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, przez 10 minut.
Dodać pomidory, zielone części dymki, listki selera i potrzymać na ogniu kolejne 5 minut.
Zdjęć z ognia, wlać do wazy, dodać sok z limonki, wymieszać.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz sosem do maczania z sosu sojowego, sosu rybnego i pokrojonego chili.

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lekka zupa z grzybami shiitake
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Harira - marokańska zupa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.