Marieta  Marecka

Zupa malinowo-jagodowa z kostkami z manny


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa malinowo-jagodowa z kostkami z manny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 300 g mrożonych malin

1 szklanka jagód

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki cukru trzcinowego

3 plastry imbiru

listki mięty

1-2 łyżki soku z cytryny

 

Kostka z kaszki manny:

½ szklanki kaszki manny

1 łyżka masła

500 ml wody

2 łyżki miodu

opcjonalnie: (skórka z cytryny, z pomarańczy, cynamon, ziarna wanilii, kakao)

 

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy 500 ml wody z miodem i masłem, wsypujemy mannę, skórkę z cytryny i gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę i zacznie gęstnieć.
Mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Wylewamy na płaskie naczynie, które wcześniej należy zwilżyć lub posmarować cienką warstwą masła. Odstawiamy do wystudzenia i stężenia na ok. godzinę.
Następnie ostrym nożem kroimy kostki lub rąby.
Do garnka wsypujemy owoce (część zostawiamy do dekoracji), zasypujemy je cukrem, dodajemy imbir i sok z cytryny (nie cały, zostawiamy część na później, żeby ew. doprawić zupę). Zalewamy całość wodą na wysokość owoców lub więcej, jeśli chcemy zupę rzadszą.
Gotujemy, aż owoce zmiękną, ale nie rozpadną się.
W ½ szklanki wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, dolewamy całość do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze razem prze 4-5 minut i doprawiamy ew. sokiem z cytryny lub cukrem.
Podajemy ze świeżymi listkami mięty i kostką cytrynową z kaszki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Barszcz wigilijny z uszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.