Anna Olson

Zupa-krem z ziemniaków


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Zupa-krem z ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 plasterki boczku

pokrojone w kostkę

1½ szklanki posiekanego pora (tylko jasna część)

750 g ziemniaków irga

obranych i pokrojonych w kostkę

5 szklanek bulionu z kurczaka

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

1 szklanka tłustej kwaśnej śmietany

sól i pieprz

1 szklanka tartego cheddara

2 łyżki szczypiorku albo dymki

drobno posiekanej

 

 

Przygotowanie:


W dużym stalowym garnku albo na patelni podsmaż boczek, aż zrobi się chrupiący. Przełóż go na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Na niewielkim ogniu podsmaż pokrojonego pora aż będzie szklisty i miękki (ok. 5 min). Dodaj ziemniaki, bulion i tymianek, częściowo przykryj i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20 min). Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę ręcznym mikserem na gładkie puree. Dodaj śmietanę, dopraw zupę do smaku wymieszaj i podgrzej przed podaniem. Podawaj w miskach z garścią tartego cheddara, zesmażonym boczkiem i odrobiną posiekanego szczypiorku.

powrót

Podobne przepisy

Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z liści paproci
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa grochowa „Kuroniówka”
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.