Donuts
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 6)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość porcji:
12

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej TYP 650 (plus trochę do podsypania)
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżka suszonych drożdży
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • duża szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
Dodatki:
  • drobny cukier
  • cynamon
  • biały lukier
  • posypki
  • ganasz
  • olej do posmarowania stolnicy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy cukier i suszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

Do wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier wanilinowy, wbijamy jajo i wlewamy podrośnięte drożdże. Za pomocą miksera stacjonarnego lub łopatką/łyżką zaczynamy łączyć składniki, jak tylko się połączą (ciasto będzie kleiste i ciągnące, dość luźne), przekładamy ciasto na blat lekko posmarowany olejem, wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie się robić gładkie i bardzo elastyczne.

Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, lekko smarujemy wierzch olejem, przykrywamy całość folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Następnie odgazowujemy całość, uderzając ciasto pięścią raz czy dwa razy. Przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy donuty za pomocą wykrawarki lub szklanki i kieliszka. Układamy wycięte pączki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na ok. 20-30 min., żeby odpoczęły.

Następnie smażymy pączki na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor, odsączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze z cynamonem, a przestudzone całkowicie oblewamy ulubioną polewą i dekorujemy wg gustu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA