Laura Calder

Ziemniaczana sałatka na ciepło


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaczana sałatka na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

625 g młodych

nieobranych ziemniaków

125 g groszku w strączkach

125 g boczku w paskach

1 średnia

posiekana

czerwona cebula

1 rozgnieciony ząbek czosnku

60 ml octu z białego wina

60 ml bulionu drobiowego

125 g oleju z pestek winogron

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż zrobią się miękkie. Odcedź je, obierz i pokrój. Wrzuć do dużej miski. Ugotuj groszek w osolonej wodzie, aż zmięknie. Opłucz pod zimną wodą, odcedź i odłóż.
Na patelni podsmaż boczek. Kiedy będzie już chrupiący, dodaj cebulę i czosnek. Zamieszaj. Dolej octu i odparuj go. Wykorzystaj wszystkie składniki, które przywarły do dna patelni. Wlej bulion i olej. Dodaj groszek. Następnie dodaj wszystkie składniki do ziemniaków w misce. Dopraw solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z pęczaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka jarzynowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska, Kuchnia rosyjska
Sałatka różowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.