Zapiekanka z tajskim curry

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania z kurczaka

Zapiekanka z tajskim curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

150 g mąki

szczypta drobnoziarnistej soli

40 g masła, schłodzonego i pokrojonego w jednocentymetrową kostkę

35 g smalcu, schłodzonego i pokrojonego w jednocentymetrową kostkę

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżki zimnej wody

roztrzepane jajko do posmarowania

 

Farsz:

2 udka kurczaka, bez skóry i kości (ok. 150 g)

2 piersi kurczaka, bez skóry i chrząstek (ok. 300 g)

2 łyżki oleju

2 szalotki echalion, posiekane

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 czerwone chilli, bez pestek, drobno posiekane

1 łyżeczka drobno startego imbiru

2 łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry

200 ml śmietanki kokosowej

150 ml wywaru z kurczaka

2 listki limonki

1 pałka trawy cytrynowej, rozbita

1 mały batat, obrany i pokrojony w jednocentymetrową kostkę (ok. 175 g)

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, rozrobiona z odrobiną wody

odrobina tajskiego sosu rybnego

pieprz czarny

Przygotowanie:

Farsz:
Pokrój kurczaka w 1,5 cm kawałki.

Na średnim ogniu rozgrzej w patelni olej. Wrzuć szalotki, czosnek, chilli i imbir. Smaż kilka minut, aż wszystko zmięknie, ale nie zrumieni się.

Dodaj pastę curry i duś jeszcze przez minutę lub dwie. Wrzuć kurczaka i zwiększ ogień. Smaż ciągle mieszając, aż mięso przestanie wyglądać na surowe. Dodaj śmietankę kokosową, wywar z kurczaka, listki limonki, trawę cytrynową i batat. Gotuj 12-15 minut, aż batat zmięknie.

Dodaj skrobię kukurydzianą, doprowadź do wrzenia i mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i sosem rybnym do smaku. Odstaw do ostygnięcia.

Wyjmij trawę cytrynową i listki limonki i przełóż do formy do zapiekanki o pojemności ok. 1,2 litra.

Ciasto:
Wsyp mąkę do miski, dodaj masło i smalec i rozetrzyj delikatnie palcami, aż będzie przypominać kruszonkę. Można to też zrobić malakserem.

Mieszając nożem dodaj stopniowo tyle wody, aby utworzyło się ciasto. Gdy zacznie się łączyć, delikatnie zagnieć je rękami w kształt kuli. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C

Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Odetnij 2 cm pas ciasta. Zwilż wodą brzeg formy i oklej odciętym ciastem. Pozostałe ciasto potnij na kratkę przy pomocy wałka do kratkowania, rozciągnij delikatnie, żeby powstała kratka i umieść na zapiekance. Dociśnij brzegi, odetnij nadmiar ciasta, posmaruj ciasto jajkiem i piecz 30 minut, aż się zezłoci.

Odczekaj 5 minut i podawaj z ugotowanymi na parze lub obsmażonymi warzywami.

powrót

Podobne przepisy

Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.