Tomasz Jakubiak

Tarta z kiszoną kapustą i zagrodowymi serami


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe

odsłon: 7883

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto na tartę:

półtorej szklanki mąki, ja najbardziej lubię krupczatkę, tak uczyła babcia

¾ kostki schłodzonego masła jak najbardziej tłustego

2 żółtka

Pozostałe składniki:

300 g kiszonej kapusty

4 - 5 suszone grzyby

2 jajka

10 dag sera zagrodowego: Węgajty, Wiżajny, Frontiera lub inny

Do pomocy:

mąka

sucha fasola

masło

papier do pieczenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na blat, dodaj rozdrobnione masło i szybko je posiekaj z mąką aż grudy przestaną być widoczne (ewentualnie rozrób je palcami). Do wymieszanych składników dodaj żółtka po czym równie szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie odciśnij mocno kapustę i przełóż do garnka, dodaj suszone grzyby. Zalej wszystko wodą i gotuj około 1,5 h. Po ugotowaniu przełóż na durszlak i ostudź. Na blat ponownie wysyp garść mąki i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 1/2 cm. Blachę do tarty nasmaruj masłem i oprósz mąką lub tartą bułką, wyłóż ciastem zostawiając więcej na brzegach. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem lub folią do pieczenia i obsyp fasolą. Piecz około 15 min w 200 stopniach C. Kapustę posiekaj i wymieszaj z jajkami, ułóż na cieście, na wierzchu posyp startym serem, dopraw solą i pieprzem. Ciasto piecz około 20 min. Jeśli nie wiesz czy ciasto jest dobre, wsadź w nie patyczek, musi po wyjęciu być suchy.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.