Knedle z mocną śliwką i słonym karmelem

Knedle z mocną śliwką i słonym karmelem
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 4)
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni o grubym dnie podgrzewaj powoli masło, następnie dodaj śliwki. Dodaj kilka gwiazdek anyżu. Kiedy śliwki zaczną puszczać sok, flambiruj je śliwowicą. Dodaj trochę miodu do smaku. Nie pozwól, by owoce się zupełnie rozpadły.

Ziemniaki ugotuj, przestudź, wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami. Z ciasta uformuj placuszek, w którego środek nakładaj aromatyczne śliwki i zwijaj knedelki. Powtarzaj tę czynność do wyczerpania ciasta. Gotuj knedle we wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

Cukier wsyp do  rondla o grubym dnie i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy zacznie się rozpuszczać zamieszaj delikatnie dodaj masło i rozprowadź je równomiernie po patelni. Dodaj śmietankę i sól. Doprowadź do pożądanej  konsystencji. Polej tym knedle.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA