Tomasz Jakubiak

Szynka cielęca duszona w soku aroniowym, z ziemniakami smażonymi z grzybami i śmietaną


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z cielęciny

odsłon: 3163

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

szynka cielęca ok. 1 kg

2 laski wanilii

sól

pieprz

olej do smażenia

2 łyżki masła

kora cynamonu

3 garście agrestu

1/2 l soku z aronii

smażone ziemniaki:

1kg ugotowanych ziemniaków

2 łyżki masła

gałązka tymianku

5 świeżych lub namoczonych grzybów

1/2 szklanki śmietanki 36%

 

Przygotowanie:

Mięso oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu. Pokrój je na duże kawałki i natrzyj ziarnami wanilii.
Posól i popieprz. Mięso obsmaż na oleju i roztopionym maśle. Dodaj laski wanilii i korę cynamonu.
Do obsmażonego mięsa dodaj połówki agrestu. Wszystko zalej sokiem z aronii i duś na małym ogniu przez 30-45 minut.
Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby na cieńkie paski. Na patelni na maśle przesmaż ziemniaki. Dodaj grzyby i tymianek. Wszystko zalej smietanką i poczekaj, aż się zredukuje. Ziemniaki dopraw solą i pieprzem.
Gotowe mięso wyjmij z garnka, poczekaj chwilę, żeby odpoczęło, i pokrój na grube plastry. Podawaj z pysznymi smażonymi ziemniakami.


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.