Katia Roman-Trzaska

Szarlotka


Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 6931

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki mąki

2 żółtka

1 jajko

kostka masła

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka gęstej śmietany

6 jabłek

cynamon

1 łyżka brązowego cukru

cukier puder do oprószenia

masło do posmarowania formy

 

 

Przygotowanie:


Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką. W misce połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaj rozdrobnione masło, jajka i śmietanę. Połącz składniki i wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części w proporcji: 1/3 i 2/3. 2/3 ciasta rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż na spód i boki tortownicy, zrób dziurki widelcem. Następnie rozłóż na nim uprażone jabłka i przykryj pozostałą częścią ciasta (1/3). Po przykryciu ciastem zrób w nim dziurki widelcem. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz ok. 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

powrót

Podobne przepisy

Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Bardzo waniliowe babeczki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.