Agnieszka Kręglicka

Skwarki do pierogów


Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Skwarki do pierogów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,5 kg boczku surowego

0,5 kg boczku wędzonego surowego

0,5 kg podgardla wieprzowego

0,5 kg słoniny

 

 

Przygotowanie:


Pokroić wszystkie składniki w sporą kostkę. Najpierw na głęboką, suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić słoninę. Kiedy się trochę roztopi dodać podgardle, a następnie boczek surowy i wędzony. Smażyć powoli, mieszać, aż skwarki się zrumienią. Pamiętać, że po wyłączeniu gazu skwarki jeszcze będą się wysmażać - uważać, by się nie przypaliły. To duża ilość, ale smalec ze skwarkami świetnie się przechowuje. Na części tłuszczu można zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, siekany czosnek, majeranek, połączyć ze skwarkami - powstanie smalczyk smakowy do chleba.

powrót

Podobne przepisy

Rozgrzewająca owsianka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Duszona cebula
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany w cieście
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.