Tomasz Jakubiak

Schab z sosem cydrowo-estragonowym i smażonymi japońskimi grzybkami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Schab z sosem cydrowo-estragonowym i smażonymi japońskimi grzybkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 - 2 kg schabu ze skórą

sól

pieprz

3-4 gałązki świeżego estragonu

2 l cydru jabłkowego

2 laski cynamonu

kawałek świeżego imbiru

łyżka masła

sznurek do związania

garść grzybków enoki

3-4 grzyby shitake

3-4 boczniaki

papryczka habanero

kawałek korzenia imbiru

limonka

3 łyżki jasnego sosu sojowego

3 duże łyżki słodkiej śmietany

Przygotowanie:

Schab przypraw solą, pieprzem i estragonem, następnie zwiąż mięso sznurkiem i gotuj przez 15- 20 minut w cydrze z dodatkiem cynamonu i świeżego imbiru. Grzybki enoki przekrój na pół i oddziel od siebie. Grzyby shitake, boczniaki i paprykę habanero pokrój. Wszystkie składniki podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Dodaj sok z limonki i sos sojowy. Wyjmij schab na talerz, aby odciekł. Do garnka z pozostałym cydrem dodaj śmietanę i zredukuj sos. Na koniec dodaj zimne masło. Schab ugrilluj na patelni z każdej strony. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Karkówka z grilla
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.