Grllowane plastry karkówki i boczku w marynacie z marakui

Grllowane plastry karkówki i boczku w marynacie z marakui
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 2.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 10 plastrów cieniutko pokrojonej karkówki
  • 10 plastrów cieniutko pokrojonego boczku
  • 10 surowych krewetek (najlepiej o rozmiarze 16/20)
Marynata:
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 trawy cytrynowe
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • ¼ szklanki soku z markui
  • garść liści tajskiej bazylii
  • łyżka suszonego chili – może być bez, jak nie lubisz ostrego
Sos:
  • 3 zielone papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szalotki
  • garść świeżych ziół: bazylia tajska/kolendra/mięta
  • limonka
  • 2 łyżki sosu rybnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od marynaty. Szalotkę, czosnek, bazylię i trawę bardzo drobno posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Do marynaty włóż plastry mięsa. Krewetki przekrój w poprzek i dołóż do mięsa.

Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie mięso nadaje się do grillowania. Grilluj je krótko z obu stron.

Warzywa na sos drobno posiekaj i z łyżeczką soli utrzyj w moździerzu. Dodaj posiekane zioła i dalej miażdż. Teraz pokrój limonkę na małe kawałki i również zacznij je rozcierać w moździerzu, aż puszczą wszystkie soki. Na końcu wlej sos rybny, wymieszaj i podawaj obok zgrillowanego mięsa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA