Jacques Reymond

Sałatka z ogórka


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sałatka z ogórka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sos

125 ml octu ryżowego

2 łyżki cukru

1 łyżka mirinu

szczypta soli

kilka kropli sosu sojowego

kawałek kłącza imbiru wielkości kciuka, pokrojony na cienkie plasterki



Dodatkowo

2-3 świeże ogórki, pokrojone na bardzo cienkie plasterki

miska z osoloną wodą

2 łyżki wakame (siekanych czarnych alg)

1 szklanka shirasu (gotowany i suszony narybek sardynek) – można je zastąpić mięsem kraba z puszki



Przygotowanie

Zmieszaj wszystkie składniki sosu. Namocz pokrojone ogórki w osolonej wodzie przez kilka minut, odciśnij i włóż do miski, w której podasz surówkę. Zalej wakame wrzątkiem, odstaw do ostygnięcia, odciśnij i dodaj do ogórków. Dodaj shirasu albo mięso kraba. Zalej wszystko przygotowanym sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.